אני רוצה לתת לכם 7 טיפים איך להתמודד עם יוקר המחיה:
1. תכננו קדימה שלושה חודשים:
תעשו רשימה מסודרת של כל הוצאות המשפחה שלושה חודשים קדימה ומנגד תעשו בדיקה כמה כסף אמור להיכנס.
תכננו כבר עכשיו איפה תעמדו בעוד שלושה חודשים בבנק.
כשאתם עושים תכנון הוצאות תוסיפו עוד 10%. יכול להיות שהריבית תעלה עוד וגם עשויים להיות בלתמים.
אתם חייבים להיות ביעילות פיננסית מקסימלית לדעת כל שקל לאן הולך.
הכי חשוב שתבדקו שאין פער שלילי בין הכנסות והוצאות. אם קיים פער שלילי קודם כל צריך לסגור את הפער. את הפער סוגרים עי עבודה בשלושה צירים במקביל להקטין הוצאות, להקטין החזר חודשי של התחייבויות השונות, הגדלת הכנסות.
עכשיו נשאר לעשות מעקב אחר הוצאות והכנסות לאורך הזמן לראות שמה שתכננתם באמת קורה ובמידת הצורך לעשות פיינטיוניג.
2. צמצמו הוצאות
תקנו רק מה שהכרחי. המטרה להוריד ב-30% לפחות את ההוצאה החודשית.
קחו בחשבון שבחודש יש הוצאות קבועות קשיחות כמו משכנתא, שכירות, גנים, ארנונה, מים, חשמל, קופת חולים, הלוואות, ביטוחים וכו. אלו הוצאות קשיחות שחייבות לרדת ואין דרך לוותר עליהם.
כל השאר הן הוצאות משתנות ואותן אנחנו צריכים לנהל.
תעשו סדר עדיפויות מה באמת חשוב. בעברית יש שלוש מילים חייב צריך רוצה. לפני כל קניה תגידו את המילים האלה זה יעשה לכם סדר מה באמת חייבים לקנות. תבחנו כל הוצאה האם אפשר להקפיא ליעל לטייב.
צמצמו שתיה מתוקה, חטיפים, שליחויות, הקפידו לחסוך בחשמל, בטלו כל המנויים שאינם הכרחיים כך תרוויחו עוד זמן הישרדות, בלי לגעת בחסכונות והכספים שיש בצד.
3. לא לעשות תשלומים בכרטיסי אשראי
לא לקנות בתשלומים. קנייה בתשלומים יוצרת מצג שווא אשליית שפע.
כאילו יש לנו כסף למרות שאין לנו.
דבר שני שימוש בתשלומים מקטין הכנסה. ההכנסות של המשפחה כבר משועבדות מראש לתשלומי האשראי.
החשש שאם יהיו הוצאות לא צפויות יהיו קשיי נזילות.
לכן לקנות תשלומים רק במקרים חריגים הכרחיים ודחופים כגון תשלום טיפול שיניים גדול או הלך מקרר או מצבר ורק עבור שירותים שנתיים כגון ביטוח רכב וחוגים לילדים.
בכל מקרה אחר עדיף קודם לחסוך ורק אח"כ לקנות.
בכלל תזכרו שהלוואות מגדילות הוצאות וכמו שאמרתי תשלומים מקטינים הכנסות. אנחנו רוצים לעשות הפוך להגדיל הכנסות ולהקטין הוצאות.
4. לדחות החזרי הלוואות ומשכנתאות רק אם הכרחי
חלק מהבנקים מאפשרים להקפיא תשלומי משכנתא לתקופה מסוימת. זו פעלה שמומלץ לעשות רק במקרי חירום ורק אם הפער בין הכנסות והוצאות הוא שלילי ואין באמת דרך לסגור אותו במיידי.
מי שיש לו ברירה ומסוגל לעמוד בתשלום לא מומלץ לדחות. למה?
נניח שאתם משלמים 5000 ש"ח משכנתא לחודש. בשלושה חודשים מדובר על 15 א' ש"ח אם תדחו את התשלום הבנק פורס לכם מחדש את הסכום על תשלומי המשכנתא הנותרים. לכאורה זה נראה כאילו התשלום גדל ב 50 שח בקירוב לא סכום שאי אפשר לעמוד בו. העניין הוא שהלוואות משלמים לפי שיטת שפיצר שיטת שפיצר אומרת שסכום ההחזר הוא קבוע.
הסכום מתחלק כך שהבנק לוקח בהתחלה חלק יחסי גבוה של ריבית וחלק יותר קטן של קרן. ז"א התשלומים שלא שילמתם כבר לקחתם מזמן כבר שילמתם עליהם ריבית, עכשיו בפריסה מחדש תשלמו עליהם שוב ריבית. בעצם אתם דוחים את תשלום הקרן ועשיים להפסיד כמה אלפי שקלים ריבית. בהלוואות צמודות מדד, נוספים לסכום ההחזר הקבוע גם הפרשי הצמדה.
במקום לדחות את התשלום תחזרו לטיפים הקודמים, תכננו הוצאות שלושה חודשים קדימה וצמצמו הוצאות.
5. תגדילו הכנסות.
כל בן אדם הוא מיוחד. לכל אחד מאיתנו יש ידע, יכולות, כישורים ייחודיים רק לו. יש אנשים שטובים בארגון, יש כאלה שיש להם קשרים, יש כאלה שיודעים לחבר בין אנשים, לעשות נטוורקינג, יש כאלה בעלי ידע טכני מסוים, יש כאלה שיודעים טוב אנגלית, או עריכת סרטונים או לבשל או לסרוג או לתפור. כל דבר. קחו את הידע שלכם ואת מה שאתם טובים בו ובעזרת יצירתיות גמישות מחשבתית וחשיבה מחוץ לקופסא תגדילו הכנסות. היום בעידן הדיגיטלי והרשתות החברתיות קל להגדיל הכנסה. נצלו את הפלטפורמה הזו.
6. תיצרו כרית ביטחון
שימו כל עודף שיש בצד ותיצרו קרן חירום.
מחקרים מראים שהוצאה חד פעמית של שמונת אלפים ש"ח יכולה להביא משפחה לקריסה. אתם חייבים שיהיה לכם קצת כסף בצד למקרה חירום. אם פתאום, הגיע הזמן של הטסט ושכחתם, יש טיפול באוטו דחוף, התקלקל הדוד, או קיבלתם הזמנה לחתונה שיהיה לכם כסף בצד. שלא כל הוצאה חריגה תטלטל אתכם.
קרןחירום שמים בפיקדון שבועי יומי זה לא השקעה. לא חשובה הריבית חשוב שיהיה לכם כסף בצד לכל תרחיש.
התוצאות שהגעתם אליהן עד היום הם תוצאה של הפעולות שעשיתם. רוצים תוצאות אחרות? תעשו פעולות אחרות. אתם המנהיגים של המשפחה שלכם קחו אחריות על המצב הכלכלי קבלו החלטה שאתם עושים שינוי. לקבל החלטה זה ה GAME CHANGE אי קבלת החלטה זו גם החלטה רק שזו החלטה פחות טובה. זו החלטה להישאר בדחק, בפחד בחרדה כלכלית. קחו אחריות ועשו פעולות כדי שזה יקרה. תתחילו בקטן כל יום צעד אחד. התקדמות חשובה ממושלמות. תזכרו יכול להיות לכם מיליון תירוצים או מיליון דולר אף פעם לא את שניהם.